Tilsætningsstoffer – hvad er det?
Tilsætningsstoffer tilsættes til fødevarerne for at bevare, ændre eller tilføre egenskaber ved denne fødevare. Tilsætningsstoffer tilføres eksempelvis for at forlænge en holdbarhed eller give en fødevare en særlig farve, konsistens eller smag.De tilsætningsstoffer der benyttes i Danmark, skal være godkendt af fødevarestyrelsen eller af EU. Derudover findes der fælles regler i EU for tilsætningsstoffer i maden. Før man kan få tilladelse til at tilføre tilsætningsstoffer, skal der være bevist et teknologisk behov for tilsætningsstoffet i fødevaren.
Der må udover det kun benyttes den mængde af tilsætningsstoffet, der er teknologisk behov for. Derudover skal det være videnskabeligt bevist, at tilsætningsstoffet ikke har en sundhedsrisiko for forbrugeren.
Hvilke tilsætningsstoffer der er i de forskellige fødevarer, finder du på varedeklarationen under tilsat eller ingredienser. Alle de tilsætningsstoffer som er registreret på positivlisten, er godkendte. Det vil sige det er forbudt at sælge eller producerer fødevarer med tilsætningsstoffer, som ikke er på positivlisten. Fødevareregionen kontrollerer løbende, at reglerne overholdes både hos producenter, importører og i butikkerne.
Sådan inddeles tilsætningsstoffer
Tilsætningsstofferne inddeles i grupper efter deres funktion, for eksempel farvestoffer, konserveringsstoffer osv. Udover dette er alle tilsætningsstoffer også tildelt et E-nummer. Dette betyder at det er godkendt i EU, og nummeret efter E’et, fortæller så, hvilken gruppe tilsætningsstoffer det tilhører. Tilsætningsstofferne skal både være fremført med stoffets navn eller E-nummer, imens der også skal være oplyst hvilken kategori det tilhører.Farvestoffer (E100-E199)
Farvestofferne benyttes i fødevarer til at genopfriske fødevarens egen farve eller til at tilsætte fødevaren en farve. Disse kan enten fremstilles syntetisk eller naturligt. Naturligt vil sige udvundet af dyr eller planter. Man oplever at nogle fødevareproducenter reklamerer med, at de benytter naturligt fremstillede farvestoffer, men dette vil typisk ikke fremgå i varedeklarationen. Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om de enkelte farvestoffer der findes i en fødevare, kan du altid kontakte producenten. Farvestofferne finder man typisk i is, slik, sodavand, dessert, frugtvin, saft eller snacks.
Konserveringsstoffer (E200-E299)
Konserveringsmidlerne tilføres til fødevarerne for at forhindre for eksempel skimmelsvamp, bakterier eller gærsvamp.
Antioxidanter (E300-E399)
Antioxidanterne tilføres til fødevarerne for at hindre harskning af olier og fedt. Antioxidanter tilføres også for at forhindre, at fødevarerne mister sin tilsatte eller naturlige farve, når de kommer i forbindelse med luft.
Konsistensmidler (E400-E499)
Konsistensmidler tilføres til fødevarer for eksempelvis at gøre grøntsager faste eller holde dem sprøde i salater eller supper.
Div. funktioner (E500-)
Tilsætningsstoffer kan for eksempel være hævningsmidler, skumningsdæmpende, overfladebehandlingsmidler, sødestoffer eller smagsforstærkere. Til denne kategori findes også aromastoffer, som er en gruppe tilsætningsstoffer, der tilføres fødevarer for at give smag. Aromastoffer vil være enten syntetiske, naturligt forekomne eller naturidentiske. Naturidentiske vil sige, at de findes i naturen, men fremstilles dog syntetisk. Overfladebehandlingsmidler tilføres fødevarens overflade for at beskytte mod angreb af mikroorganismer, for eksempel på citrusfrugter. Derudover tilføres overfladebehandlingsmidler også til varer, for at få den til at frisk ud, ved at tilføre den en skinnende overflade.
Hvor sundhedsfarlige er tilsætningsstoffer?
Alle de tilsætningsstoffer der er godkendte på positivlisten, er sikre at benytte. Der er for hvert enkelt tilsætningsstof fastsat et ADI, acceptabelt dagligt indtag. Dette er et mål for, hvor meget af det bestemte tilsætningsstof, man kan indtage dagligt gennem et helt liv, uden det påvirker ens helbred. Eftersom man har mere viden i dag omkring tilsætningsstoffer, fastslås der, at det ikke har nogen sundhedsmæssig betydning. Der har dog været omtalt og diskuteret nogle enkelte tilsætningsstoffer, som kunne medføre til risikoen for at udvikle kræft. Det omhandler blandt andet disse tilsætningsstoffer: Nitrit, nitrat, BHT, BHA og saccharin.Hvordan mindsker jeg så mit indtag af tilsætningsstoffer?
Hvis du ønsker at nedsætte indtagelsen af tilsætningsstoffer, bør du i stedet købe økologiske fødevarer. Disse fødevarer indeholder kun en meget begrænset mængde tilsætningsstoffer. Man skal altid have i menté, at fødevarer der er meget forarbejdet, typisk vil indeholde en større mængde af tilsætningsstoffer.Forarbejdede fødevarer kan for eksempel være forstegte frikadeller, forårsruller eller færdig fars. Derudover er en lang holdbarhed også et tegn på mange tilsætningsstoffer. Der er dog visse fødevaregrupper der indeholder traditionelt mange tilsætningsstoffer. Dette gælder for eksempel læskedrikke, såsom saft og sodvand, samt slik og snacks.
Læs altid på varedeklarationen, hvis der er nogle særlige tilsætningsstoffer du vil undvige.