Hvad er et pulsur?
Et består af et ur og et pulsbælte. Pulsbæltet placeres rundt om brystet, så det går over hjertet. Bæltet måler din puls og sender informationerne til uret, sådan at du kan holde styr på din puls. Der findes mange forskellige udbydere af pulsure og de kan både det samme og en masse forskellige ting. Det er derfor en god idé at sætte sig ind i, hvad man har behov for og hvilket ur der bedst opfylder ens behov. Pulsure er ofte mest egnede til løb eller cykling, som alle har nogle forskellige features. Et pulsur viser hvor mange gange i minuttet dit hjerte slår. Den kan måde både din maksimale puls og din hvilepuls. Din maksimale puls er hvor mange gange dit hjerte maksimalt kan slå i minuttet mens din hvilepuls er det modsatte, altså hvor mange gange dit hjerte slår i minuttet når du er i hvile og helt afslappet.Den maksimale puls fortælle ikke noget om, hvor god fysisk form man er i, det fortæller mere om alder og genetik. Det er nemlig sådan, at for hvert år vi bliver ældre, falder vores puls med ca. et slag. Dette betyder derfor at hjerte skal til at slå hurtigere for at pumpe den samme mængde blod rundt i kroppen. Man kan ikke træne sit hjerte større, men man kan træne det stærkere sådan, at det er i stand til at pumpe mere blod rundt i kredsløbet ad gangen pr. pulsslag. Dette er selvfølgelig sundt for kroppen da hjertet ikke belastes på samme måde som et hjerte tilhørende en person som ikke har trænet. Et hjerte der tilhøre en person som ikke har trænet særligt meget, skal, som nævnt tidligere slå flere gange i minuttet for at pumpe blod rundt i kroppen. Alt dette er noget man let kan holde øje med, hvis man bruger et pulsur.
Fordele ved at bruge pulsur
Pulsure er velegnet til at optimere ens træning, da man kan skabe et bedre overblik over, hvad det er der sker i ens krop mens man træner. Hvis du træner med udgangspunkt i din mælkesyregrænse, kan det være svært at mærke hvor langt der er til man ”rammer muren”, hvor træning med et pulsur kan hjælpe dig til at holde øje med om din puls holder sig på den rigtige side af mælkesyregrænsen. Når du træner med et pulsur kan du se at du holder dig på den puls det kræver for at du får mest muligt ud af din træning. For at danne det mest realistiske billede er det vigtigt at du træner med pulsur flere gange til den samme slags træning, så du får dannet dig et indtryk af, hvor din puls skal ligge. Husk at bruge dit pulsur struktureret og seriøst, bruger du det blot en gang imellem, vil du ikke få det mest optimale ud af uret.Ved træning med et pulsur, vil du måske opdage at dit hjerte ikke arbejder mere end 70 % af hvad det maksimalt kan yde. Dette vil også betyde at man ikke får det samme ud af træningen som man måske går og tror. Sker dette for dig første gang du træner med et pulsur, så skal du ikke blive alt for skuffet. Det sker for rigtig mange motionister første gang de træner med et pulsur. Mange bliver overrasket over hvor hårdt det faktisk er at presse sig det allersidste stykke, som virkelig giver resultater. Indtil videre har du måske trænet efter hvornår du føler dig udmattet eller Borgs skala. Borgs skala er subjektivt værktøj til at styre intensiteten i din træning, det er et alternativ til at måle sin puls. Hvis man ikke vil investere i et pulsur er Borgs skala et godt supplement til træningen, men det er dog et mere upræcist alternativ. Er der dage, hvor du har lav energi, kan Borgs skalas intensitetsniveau godt svinge meget, f.eks. ved en belastning som normalt føles som almindeligt hårdt arbejde, kan føles som ekstremt hårdt arbejde. Her kan et pulsur give dig et mere præcis billede af, hvor meget du egentligt presser dig selv.
Der er lavet utallige af undersøgelser på, at finde ud af, om hvilke træningszoner der er de mest effektive. De senest undersøgelser siger, at træning ved høj intensitet har den bedste effekt i og flest positive følgevirkninger. Den høje intensitetstræning øger både forbrændingen, efterforbrændingen og lungernes kapacitet. Derfor ville det være mest effektivt at træne med en intensitet på min. 80 % af den maksimale kapacitet i så lang tid det er muligt. En lille forhindring ved denne træning, er at mælkesyregrænsen, for de fleste ligger omkring 65-75 %, hvilket betyder, at vedholde en træning på mindst 80 % er nærmest umuligt for de fleste. Det er derfor vigtigt at man træner noget udholdenhedstræning og opbygger sin grundform, dette kun f.eks. være ved at træne med et pulsur, så du hele tiden kan følge med, og se hvor meget du presser dig selv. Du kan med tiden og træning skubbe din mælkesyregrænse, sådan at du ville kunne komme til at træne med et intensitetsniveau over 80 % i mere end 30 sekunder. Det at træne over sin syregrænse, har meget stor konditionsgivende effekt, men tiden man kan holde til det er begrænset. Start stille ud og forsøg at skubbe din mælkesyregrænse en smule af gangen, og derigennem øge konditionen. Det er her at det er rigtig godt at have et pulsur.
At træne med et pulsur er både udfordrende, motiverende, resultatgivende og sjovt. Hvis du går ind for det 100 % vil du med garanti kunne se resultater og mærker at du rykker dig. Træner du med en makker og i f.eks. er ude at cykle, hvis I begge træner på 80 %, så vil det føles lige hårdt, men her skal der kigges på, hvem af jer der træder flest watt igennem cyklen, den der gør det er i bedst form. Her gør et pulsur træningen konkurrencepræget, motivende og sjov.