LCHF – Low Carb High Fat er en kostmodel, som har taget Danmark med storm. Principperne er lige til, maden er velsmagende og nem, og så kan effekten mærkes øjeblikkeligt.
Opskriften er fra Jane Faerber’s nye bog ’’Mæt & slank med LCHF’’. Jane er uddannet cand.mag. og kostrådgiver med speciale i LCHF og Paleo, og blogger til dagligt på Danmarks største LCHF-blog madbanditten.dk
Her får du det trevlede svinekød serveret som en vaskeægte burger, sammen med coleslaw.
Rub - 10 personer
2 kg kvinenakkefilet1 rød finthakket chili uden kerner
2 fed knuste hvidløg
1 spsk sød paprika
1½ spsk røget paprika
½ spsk gurkemeje
1 spsk stødt spidskommen
1 spsk oregano
2 spsk kokossukker/sukrin gold
friskkværnet peber
Sådan gør du:
Læg kødet i et stort fad eller bradepande. Bland rubben og gnid den godt ind i kødet. Dæk fadet med husholdningsfilm og lad kødet marinere i køleskabet natten over.
Simresovs
1 dåse hakkede tomater (400 ml)1 spsk koncentreret tomatpuré
2 fed knuste hvidløg
1 rød finthakket chili uden kerner
skal og saft af 1 øko-lime
2 spsk tamari (glutenfri soja)
evt. 2 spsk salt
1 spsk karry
2 spsk røget paprika
1 spsk whisky, fx Jack Daniels
½ dl æblecidereddike
2-3 spsk salt
friskkværnet peber
Sådan gør du:
Simresovs Bland alle ingredienserne til simresovsen i en skål og blend dem til en jævn konsistens med stavblenderen.
Fordel halvdelen af sovsen i bunden af din römertopf eller i en stegegryde. Læg kødet oven på simresovsen og fordel resten af sovsen ovenpå og på siderne af kødet.
Tænd ovnen på 120 grader og sæt römertopfen i den kolde ovn og lad den passe sig selv i 6 timer. Tag kødet op af römertopfen og læg det i et stort fad.
Riv kødet fra hinanden med to gafler, vend et par store skeer af simresovsen i. Smag til med salt og rigeligt peber.
Coleslaw - 4 personer
1 spidskål2 gulerødder
1 håndfuld bredbladet persille
½ portion ranchdressing
Sådan gør du:
Coleslaw Snit spidskål og gulerødder fint. Hak persillen og sæt til side. Vend ranchdressingen i coleslawen lige før servering og drys med persille.
Hamburgerboller - 4-6 stk.
4 æg + 1 blomme til pensling1½ dl hytteost 4 %
30 g smeltet smør
1½ dl mandelmel
0,7 dl kokosfibre
0,5 dl sesamfrø + til drys
2-3 tsk loppefrøskaller
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
Sådan gør du:
Opvarm ovnen til 190 grader. Blend æggene grundigt med hytteost og tilsæt smeltet smør. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen, til den er jævn, med elpiskeren. Lad dejen hvile i ca. 10 minutter.
Form dejen til boller med våde hænder og læg dem på en bageplade med bagepapir. Klap bollerne flade, så de er ca. 1 cm høje. Pensl med sammenpisket æggeblomme og drys med sesamfrø.
Bag bollerne i den varme ovn i 20-25 minutter, til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en bagerist.
Ranchdressing med koriander - 4 personer
2 dl mayonnaise2 dl cremefraiche 38 %
2 dl yoghurt naturel
saft af 2 limefrugter
1 spsk koldpresset olivenolie
1 lille bundt finthakket koriander
2 spsk friskhakket purløg
3 fed knuste hvidløg
1 tsk salt
friskkværnet peber
Sådan gør du:
Blend alle ingredienserne godt sammen og smag til med salt og peber. Smager skønt i kålsalater!
BBQ-marinade
5 dl tomatpuré1 skalotteløg 20 g smør
2-3 spsk yaconsirup
3 spsk tamari (glutenfri soja)
2 fed hvidløg
1 spsk røget paprika
1-2 tsk stødt spidskommen
½ dl æblecidereddike
saft af 1 lime
2 spsk friskhakket merian eller oregano
salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
Kom alle ingredienser i en gryde og varm op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad marinaden køle af. Blend godt sammen. Smag til med salt og peber.
Hæld på glas og opbevar det i køleskab, hvor det kan holde sig en uges tid.
Andet
4-6 spsk mayonnaiseViivaa siger Velbekommen!