Håndboldens kendetegn
Håndbold er en holdsport, hvor man får opbygget et socialt netværk. Her handler det om at samarbejde og være på fra start til slut for ikke at skuffe både sig selv, men også sine medspillere. Holdsport generelt vil også give dig mere selvtillid og sociale forhold, da der er mødepligt og træningstider.Hvis du har svært ved at motivere dig selv til at løbe eller hoppe på cyklen, vil håndbold være en god sport for dig. Her er bolden i fokus og der er mange krav om løb, sprint, spring osv. Her tænker man ikke så meget over det er hårdt, men man er klar på at yde sit bedste for hele holdets skyld.
Hver spiller har sin position på banen og der er derfor også mange taktiske overvejelser i håndbold. Man skal kende hinanden og vide hvordan hver især spiller. I håndbold benytter men mange forskellige bevægelsesformer og derved får man involveret mange muskelgrupper. Derfor stilles der også krav til blandt andet udholdenhedstræning, sprittræning og styrketræning.
Søg efter en klub eller forening
Hvis du brænder efter at komme i gang med at spille håndbold, skal du søge efter nærmeste håndboldklubber eller foreninger i dit lokalområde. Find lige præcis det hold der opfylder dine krav og tilmeld dig.Udstyret
I håndbold er det meget vigtigt at have et par gode indendørssko. Der findes mange typer, som egner sig til håndbold, men det vigtigste er at der er en god stødabsorbering. Herudover er det træningstøj, som oftest er T-shirt, shorts og eventuelt knæbeskyttere. Håndbolden vil typisk være til rådighed i klubben.Reglerne
På hvert hold er der 7 spillere på banen, herunder en målmand og seks markspillere. Der skiftes mellem hvem der er i forsvar og i angreb. Der benyttes en bold, som kastes ved afleveringer med medspillerne. Der bliver scoret mål hvis bolden kommer over målstregen i modspillernes mål (2 m x 3 m). Det hold som til sidst har flest mål, vinder.Håndboldkampen varer typisk 2 x 30 minutter, men afhænger meget af alderen og niveauet. Jo yngre du er, jo kortere er kampenes varighed. Hvis spillet stopper nogle minutter, kan spilletiden stoppes og startes igen af dommeren.
Det er ikke tilladt at bolden rører en spillers fødder. Hvis det sker ubevidst dømmes der frikast til det modsatte hold og sker det bevidst, dømmes der også frikast, men spilleren bliver her udvist. Målmændene er de eneste der undtagelsesvis må røre bolden med fødderne i deres målcirkel.
En spiller må ikke løbe mere end 3 skridt, hvis han har bolden i hånden, uden at han enten stopper op og dribler eller kaster bolden til en medspiller. Sker dette dømmes der skridt og der bliver frikast til det modsatte hold.
Ryger bolden ud over banens sidelinjer, vil det hold, som ikke rørte bolden sidst få indkast. Det samme sker hvis det forsvarende hold kaster bolden over egen baglinje. Her er det dog undtaget hvis målmanden sidst har rørt bolden.
Målene som er på banen er omgivet af en målcirkel, hvor kun målmanden må befinde sig inden for. Hvis en markspiller træder ind i målcirklen med bolden i hånden vil der blive dømt målkast. En forsvarsspiller må heller ikke stå i feltet og dække op.
Der kan dømmes for passivt spil, hvis et hold spiller for længe med bolden uden at prøve på at score. Hvis dette sker vil dommeren dømme frikast il det modsatte hold.
Der vil i en typisk håndboldkamp benyttes flere udvisninger for brud på håndbold reglerne. Dette kunne for eksempel være farligt spil, hvor der er brug af albuer eller fastholde en modspiller. En udvisning varer 2 minutter, hvorefter spilleren igen må gå på banen. Sker det at samme spiller får 3 udvisninger i en kamp, skal han have rødt kort. Dette betyder at han ikke må spille mere, men stadig kan erstattes af en medspiller. For mindre regelbrud gives gul kort, to gule kort resulterer i en udvisning. Derudover kan der ved særligt farligt spil gives direkte rødt kort, hvor spilleren ikke må spille mere i kampen. Dog kan han blive erstatte efter 2 minutter af en anden medspiller.
Du kan læse mere om håndbold regler på Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside