Få 20% rabat | Som Medlem af Viivaa får du 20% ekstra rabat. Se her hvordan >>

Cykeltræning – 6 gode råd fra Michael Mørkøv

cykeltræning

På trods af sin unge alder, har den danske Team Saxo Bank Michael Mørskov opnået flotte resultater som cykelrytter. Han håber at kunne inspirere dig til, at kaste sig over cykeltræningen uanset dit niveau.

Mål er alfa omega


For at have noget at arbejde frem imod, er mål vigtigt i din cykeltræning. Målene kan være alt fra at blive verdensmester, tabe sig eller bare gøre det til en god vane at cykel på arbejde.

Jeg opsatte selv nogle mål for hvad jeg skulle nå efter det første år med cykeltræning, andet år med cykeltræning osv. For at nå sine mål handler det om, at føle efter hvor manglerne er, og hvad man derfor bør bygge videre på.

1. Tænk trin-for-trin


Sæt delmål for din cykeltræning. Mit overordnet mål var at blive verdensmester, men på vejen dertil har jeg haft utallige delmål. Når delmålene bliver indfriet givet det mere selvtillid og motivation, som man kan bruge i sin cykeltræning for at komme tættere på målet.

2. Vær fleksibel


Tilpas delmålene undervejs i din cykeltræning. De to første år kørte vi eksempelvis efter, at sætte dansk rekord på 4000 meter holdet. Imens vi kom tættere på målet, kom vi også tættere på en World Cup medalje og senere en VM medalje. – Derfor kom der også nye delmål for vores cykeltræning. Det langsigtede mål blev ikke opgivet, hvis vi ikke nåede delmålene. I stedet evaluerede vi, arbejdede med hvorfor vores delmål ikke blev nået, og indhentede det tabte for at optimere vores cykeltræning.

3. Start stille og roligt


Start stille og roligt, så du kan bevarer motivationen. Hvis du tror du kan cykle 1 time, så start med 30 minutter så du bevarer lysten. På den måde får du færten af, hvor dejligt cykeltræning er, i stedet for at gøre det til noget du ikke gider. Du må endelig ikke brænde din motivation af på få dage, del din motivation ud, så du hele tiden har lysten til mere cykling.

4. Udstyr


Udstyr er noget der skal prioriteres højt. Det kan godt betale sig, at købe en god cykel, som du er glad for og har lyst til at cykle på. Med det rigtige udstyr, kommer lysten af sig selv de første mange uger. Derefter skulle du gerne være blevet at bidt af sporten, at du kan udskyde din cykeltræning.

5. Find en træningsmakker


Med en træningsmakker kan hjælpe dig godt på vej. Lav faste træningsaftaler med et bestemt tidspunkt, så kommer i af sted, også selvom det regner lidt.

6. Lyt til din krop


Efter en hård cykeltræning, opstår der ofte den klassiske udfordring; sukkertrangen. Man hungrer efter sukker, og det er fristende at stille sukkertrangen med chokolade eller en cola, selvom man godt ved det er dumt.

Sukkertrangen er ikke noget du kan ændre på, men du kan være forberedt på kroppens signaler. For at undgå sukkertrangen efter din træning, kan det anbefales at slutte træningen af med noget i maven. Varer din cykeltræning 2 timer, kan du have en banan eller energibar med, som du spiser 30 minutter før du er hjemme. På den måde kommer du ikke hjem på tom mave, og dermed ikke så hungrende.