Vi kender alle en stresset hverdag med alle dagens pligter. Det er tit svært at få den tid sammen med sine børn som man ønsker. Tit placerer man børnene foran fjernsynet, imens forældrene laver maden. Det kræver måske lidt mere tid at inkluderer dine børn i madlavningen, men på denne måde vil de lære en masse, som de kan bruge senere hen i livet.
Undersøgelser viser at voksne, der har været med til madlavningen som børn, har mere erfaring og selvsikkerhed omkring madlavningen. Derudover er de ofte også mindre kræsne og har en større viden.
Alderen tæller
Det er altid vigtigt at huske på barnets alder. Der er flere ting du skal være opmærksom på, alt efter hvor gammel barnet er.Cirka 1-2 år:
De helt små børn kan deltage ved at sidde i deres høje stole og følge dine bevægelser, samt røre og smage på nogle af de ting man tilbereder. Det er også en mulighed at give dem en skål med en grydeske, som de kan benytte som legetøj. Børn i denne alder skal bare have indtrykket af, at de også har deltaget i madlavningen. Der findes en masse mad- og køkkenlegetøj som hjælper på dette.
Cirka 2-5 år:
Når dine børn bliver lidt ældre, kan de deltage mere og mere. Dog skal du hele tiden være opmærksom, da børn er meget nysgerrig og rører alt hvad de kan komme i nærheden af. Derfor er risikoen for at de kommer til skade også større, da de synes det er sjovt. Du kan for eksempel lade dem:
- røre, ælte og blande sammen med hænder.
- Holde håndmixeren – hold da skarpt øje med dem imens.
- Rive på rivejern – fortæl dog at det er meget skarpt og vær opmærksom på dit barn.
- Slå æg ud – husk at vaske hænder efterfølgende.
- Være med til at forberede maden i en gryde, pande, skål eller wok.
- Smøre formen når i skal bage.
- Dække bord.
- Være en del af opvasken.
Cirka 5-6 år:
Her begynder dine børn at kunne være med til det meste i madlavningen. Dog er de stadig meget nysgerrig og vil foretage det samme som du. Det ville være en god idé at lave en ugentlig eller månedlig maddag, hvor de hjælper til. Børn synes generelt det bliver hyggeligere omkring middagsbordet og er stolt over den mad de selv har været med til at lave. Derudover kan du også indvie dem når der skal handles ind eller smøres madpakker.